Americain

Americain! Het was in mijn jeugd een begrip in Dordrecht. Een van de plaatsen voor feesten en partijen, voor bokswedstrijden, voor optredens van popgroepen (ondermeer Spencer Davis en Stealers Wheel traden er op). Er was een aangenaam café-restaurant en er werden eindexamens afgenomen. Desondanks ging Americain eind jaren zeventig failliet. Ik herinner mij dat er nog een tijdje een Turks theehuis in gevestigd was, waar ik mij eens heb verbaasd over het vele geld dat de gasten, uitsluitend mannen, in het broekje van een buikdanseres stopten.  De heren waren buitengewoon gastvrij voor hun Nederlandse gasten (ik was met twee vrienden in een spontane bui binnengestapt) want in de bomvolle ruimte werd direct plek gemaakt en we moesten het niet wagen om onze consumpties te betalen.

Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht

Toen ik op mulo-Groenedijk zat, van 1963 tot 1968, jawel, vijf jaar, want ik moest de tweede wegens een gebrek aan ijver overdoen, werden de schoolfeesten soms in Americain gehouden. Die begonnen vroeg en waren ook vroeg afgelopen, want de jeugd diende tijdig in bed te liggen om de volgende dag weer vol energie in de boeken te duiken. Leraren hielden in de zedelijkheid in de gaten. Ze stonden langs de dansvloer en als een stelletje probeerde om bij langzame muziek te gaan ‘slijpen’ werden er driftige handgebaren gebaren gemaakt om te waarschuwen dat dat niet kon. Een enkele fanatieke zedenmeester liep daar zelfs weleens de dansvloer voor op. Wij vonden die schoolfeesten wel leuk, maar ze konden spannender. 

Jarenlang stond Americain leeg, totdat het een onderdeel werd van wat toen de Openbare Bibliotheek heette. Americain en de Vergulde Os, de rechterbuurman, werden verbouwd tot één complex om voldoende ruimte te hebben voor de boekencollectie en de studiezalen. Tot nu toe ontbrak er iets aan de bibliotheek: een café. Onlangs las ik in de krant dat dat er binnenkort gaat komen en dat daarvoor de naam Americain is gekozen. Dat vind ik goed nieuws en ik hoop dat daarmee ook een snufje oude glorie terugkomt.

Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

 

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein
Een herinnering aan de polder
De Prinses Ireneschool
De Blindeliedengasthuissteeg

 

1 Comment

  1. Henk Schröder says: Beantwoorden

    Volgens mij is Americain niet failliet gegaan maar gesloten door eigenaar bierbrouwerij Oranjeboom cq Skol cq Allied Brewery. Net als ook Taveerne Ter Merwe aan het Scheffersplein. Nu de bieb gaat vertrekken ben ik ook zeer benieuwd naar nieuwe bestemming. Americain 2.0 zou mooi zijn maar wellicht moeilijk financieel een succes zijn.

Geef een reactie