Bobby Kinghe

De Hofstraat is voor mij Bobby Kinghe, de culturele stichting die in 1971 werd opgericht en die nog steeds actief is. Het is ook een van de mooiste straten van de stad, al is de helft eigenlijk nep, want pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw gebouwd. Bobby Kinghe was een geesteskind van Gerrit de Wolf. Hij schreef een verhaal in het blad van mulo-Groenedijk, De Groene Mug, over een ‘psiegedeliese’ jongeman met die naam. In 1968 openden Gerrit (1949-2010) en Jan van der Geer op het toenmalige nummer 14 (het winkeltje met het Jugendstill-raam en het trapgeveltje) het ‘Cultureel Warenhuis Bobby Kinghe.’ Ze verkochten tweedehands boeken, tijdschriften en posters. Posters waren in die tijd mateloos populair.

Na enige tijd kwam de klad erin. Met wat vrienden, waaronder ik, richtten Gerrit en Jan de stichting op, die officieel Produktiegroep Bobby Kinghe heet. Bobby Kinghe nam het winkeltje over, dat voortaan op zaterdagen geopend was. Van de opbrengst werden concerten en literaire avonden georganiseerd en gaven we het blad Letteriek uit. Alles met een experimenteel en vooruitstrevend karakter. Op zomerse middagen tegen sluitingstijd gingen we met een krat bier voor de winkel zitten en dronken de buren een glas mee. ‘s Avonds werd er vaak gefeest. Op de zolder. Legendarische, doorrookte feesten met veel goedkope, Spaanse wijn, muziek, leuke meisjes en dichterlijke voordrachten.

Na vier jaar moest Bobby Kinghe zijn pandje uit. De Hofstraat werd gerenoveerd en gerestaureerd. Aanvankelijk werden de boeken bij Bibelot verkocht, dat toen nog in het Steegoversloot zat, maar al snel hield dat op. Bestuursleden van het eerste uur vertrokken, vers bloed trad aan, activiteiten werden afgestoten of juist opgezet, maar al die jaren behield Bobby Kinghe zijn vooruitstrevende, vernieuwende karakter. Daardoor is de stichting niet meer weg te denken uit de Dordtse cultuurwereld. Ik ben daar best trots op.

Tekst & foto’s: Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura

 

Geef een reactie