Bordeaux

Bordeaux Dordrecht

In 2010 startte Uitgeverij Liverse met de Bordeauxreeks voor poëzie. Een onderneming die literair Nederland de wenkbrauwen deed fronsen. Veel grote, gerenommeerde uitgevers waren immers bezig hun poëziefonds af te stoten of te verkleinen, omdat aan de parel van de letterkunde nu eenmaal nauwelijks een cent te verdienen valt. Uitgever Henk Verweerd dacht daar geheel anders over. ‘Iedere zichzelf respecterende uitgeverij dient een poëziefonds te hebben,’ zei hij mij een keer tijdens een ontmoeting in Visser’s Poffertjes, het etablissement waar Liverse bij voorkeur zijn auteurs ontvangt en waar ook met enige regelmaat boekpresentaties worden gehouden.

De Bordeauxreeks, waarin inmiddels 55 dichtbundels verschenen, is een begrip geworden. In de reeks publiceren zowel lokale, Dordtse dichters, waaronder Josse Kok (wiens bundel Ik heb geslachtin 2014 werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs) en oud-stadsdichter Marieke van Leeuwen, als landelijk bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen, zoals L.F. Rosen, Hendrik Carette, Manuel Kneepkens, Dirk Kroon, Eric de Rooij en Willem M. Roggeman. Ook verschenen in de reeks bundels van buitenlandse dichters. Onder meer van John Burnside (winnaar van de T.S. Eliot Prijs 2012), Joanne Limburg, Charles Bukowski, K.P. Kavafis en Reiner Kunze.

De eerste uitgave in de reeks was de bloemlezing Aanwijzingen voor de schepper, een titel die is ontleend aan een gedicht van Pieter Breman. Regelmatig hoor ik de vraag waarom de reeks ‘Bordeauxreeks’ heet. Het antwoord is heel eenvoudig. Toen met het project werd begonnen, was de uitgeverij gevestigd in de Wijnstraat, links van het inmiddels tot appartementencomplex verbouwde, voormalig wijnpakhuis Bordeaux. Liverse is inmiddels verhuisd naar de Stadspolders, maar in de naam van de poëziereeks leeft het verleden voort. De reeks is bijna aan zijn tienjarig jubileum toe en is nog springlevend. Voor 2020 staat alweer een aantal uitgaven op stapel.

Tekst & foto: Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein
Een herinnering aan de polder
De Prinses Ireneschool
De Blindeliedengasthuissteeg
Americain
De Pottenkade
Het Groothoofd
De Dordtse havens
Park Merwestein
De Berckepoort
Het Dolhuis
Oranjepark
Opa werd melkboer


Geef een reactie