De Blindeliedengasthuissteeg

Helaas heeft Dordrecht geen stadsdichter meer, maar gelukkig hebben we wel een stadsomroeper. Bij allerlei manifestaties en gedenkwaardige gelegenheden doet de stadsomroeper, gekleed in een kleurrijk kostuum dat aan de middeleeuwen doet denken, haar werk. Haar, want de huidige stadsomroeper, Darja de Caluwé, is een vrouw. Ik ken Darja al heel lang, al vanaf niet zolang na haar geboorte, toen ze met haar ouders woonde in de Blindeliedengasthuissteeg, een naam die mij als kind alleen al door de lengte, fascineerde. Een blindeliedengasthuis, een oogziekenhuis, in Dordrecht, dat waren nog eens tijden! Tijden waarin de stadssanering uit de jaren zestig van de vorige eeuw de historische binnenstad nog niet voor een groot deel had verwoest. Laten we zuinig zijn op wat er nog aan moois over is, maar dit terzijde.

In de tijd dat ik de toekomstige stadsomroeper leerde kennen, was ik student aan de Gemeentelijke Pedagogische Akademie (met een k vanwege de progressieve uitstraling). Ik had verkering met een medestudente. Bijbaantjes als vakkenvuller in de super of bedienen in de horeca was voor ons niet aan de orde. Als we iets wilden bijverdienen, gingen we op andermans kinderen passen, auto’s wassen of voor iemand met een tuin onkruid wieden en de heg knippen. Internet en mobieltjes bestonden nog niet, wij moesten het hebben van mond-op-mond-reclame. Zo kwamen we terecht in de Blindeliedengasthuissteeg, om op de kleine Darja te passen. Aan niets was te merken dat we te doen hadden met een toekomstige stadsomroeper, want het was een lief kind dat meestal braaf doorsliep, zodat wij ons rustig aan de studie konden wijden, want zulke avonden waren ideaal om je op een toets of een praktijkles voor te bereiden.

Het pand zou later veranderen in een horecagelegenheid. Toen was er het fameuze poppentheater van haar moeder, Damiet van Dalsum gevestigd, waar altijd de fraaiste poppen stonden uitgestald. Dat theater bestaat nog steeds en is nu te vinden aan de Aardappelmarkt nummer 9.

Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

 

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein
Een herinnering aan de polder
De Prinses Ireneschool

 

Geef een reactie