De Buiten Walevest

Buiten Walevest

De Buiten Walevest is voor mij een bijzonder stukje Dordt. De baas van Wagner & Van Santen woonde er. Hij publiceerde twee van mijn boeken. Daarna hield de uitgeverij op te bestaan. Veel eerder kwam ik er regelmatig als kind, met mijn opa, de zeeman die altijd vol prachtige verhalen zat. Mijn vader werkte een tijdje op het districtsbureau van het Korps Rijkspolitie. Dat zat op nummer negen, als ik het mij goed herinner. Op nationale feestdagen moest hij ‘s morgens vroeg de vlag uithangen. Dan mocht ik mee. Ook ging ik hem weleens ophalen van zijn werk en maakten de aanwezige agenten grapjes met me. Daardoor vond ik de Rijkspolitie een stuk sympathieker dan de gemeentelijke agenten, die voortdurend jacht maakten op onze voetbal.

Mijn vaders chef, de adjudant Van Essen, liet mij eens een revolver liet zien, die gebruikt was door het verzet in de oorlog. Ik was zeer onder de indruk. In die jaren was er veel angst voor de Russen. Die loerden op ons land. Om de Russen tegen te houden zaten er twee geheim agenten van de BVD op het bureau. Nu ja, geheim: ze heetten gewoon adjudant Van der Spek en opperwachtmeester Buitelaar. Ze waren altijd heel aardig, maar ik was dan ook geen Rus.

In het weekend gingen mijn vader en ik weleens uit vissen. Meestal deden we dat voor het bureau. Dat was lekker makkelijk. Als het ging regenen konden we schuilen, pa kon een bakkie koffie zetten, er was een toilet voor het geval dat en als zijn snoer weer eens in de knoop raakte, iets wat om de haverklap gebeurde, lag in zijn bureaula een schaar om die knoop desnoods door te knippen. Ik geloof niet dat we ooit een visje hebben gebakken in het bureau. Dat zou grensoverschrijdend zijn geweest.

Kees Klok

 

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles

 

1 Comment

  1. Dank u, dank u ?

Geef een reactie