De dame die ik nooit heb ontmoet!

Theoretisch kunnen schrijfster Top Naeff en ik elkaar zijn tegengekomen. Zij overleed in 1953, ik werd in 1951 geboren. Top Naeff woonde in de Johan de Wittstraat, in het witte huis op de foto. Ik werd geboren in een, inmiddels gesloopt, krot op de Vrieseweg. Misschien heeft Top Naeff in het voorbijgaan weleens een blik geworpen in de kinderwagen die door mijn moeder werd voortgeduwd. Wie weet spraken ze elkaar. Waarschijnlijk is dat niet. Een doktersvrouw knoopte in die tijd niet snel een praatje aan met de dochter van een melkboer, hoe talentvol die ook was als ontwerpster van bruidsjurken. Ik kan mij er in ieder geval niets van herinneren.

Wel herinner ik mij mijn geboortehuis. Hoewel tochtig en gehorig, was het sfeervol en gezellig. Dat kwam vooral door mijn moeder. Breed hadden we het niet, maar zij wist veel te maken van weinig. Ik herinner mij de kolenkachel waar Minet, de kat, altijd voor lag te slapen in plaats van muizen te vangen. Er was een bedstee die dienst deed als opbergkast voor mijn speelgoed. Muziek kwam uit een soort kabelradio, de radiodistributie, waarmee je Hilversum, de Belg en BBC 1 kon beluisteren.

Toen ik acht was, kwamen we bij de inmiddels overleden Top Naeff om de hoek te wonen, in de Cornelis de Wittstraat. Vanuit mijn slaapkamerraam had ik zicht op de stijlvolle villa’s van de Johan de Wittstraat. Dat veranderde al snel. Een deel moest plaatsmaken voor flats, een ander deel voor de betonkolos die het postkantoor aan het Bagijnhof verving. Gelukkig bleef de overzijde van de straat, waaronder het huis van Top Naeff, vrijwel in tact. Ik kom er weleens, want mijn notaris houdt er kantoor. Binnen proef ik nog iets van de sfeer uit de tijd van de dame die ik vermoedelijk nooit heb ontmoet.

Kees Klok

 

Kees KlokKees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht, wat hij leuk vindt vaak met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

Geef een reactie