De groene mug!

Mijn kleuterschool is afgebroken. Ook mijn lagere school werd gesloopt en de pedagogische akademie waar ik voor onderwijzer leerde. Mijn middelbare school, mulo-Groenedijk, staat er nog. Er is wel wat aan vertimmerd. In mijn tijd stond zat die brandtrap er nog niet aan en werden fietsen niet voor het gebouw, maar op het binnenplein gestald. In het fietsenhok, waar wij stiekem rookten, want al lurkten de leraren de hele dag volop aan hun sigaretten, sigaren of pijp, wij mochten dat absoluut niet. Op schoolfeestjes was het verboden om te dicht bij elkaar te dansen. Deed je dat toch dan begon altijd wel een leraar te gebaren dat er afstand moest worden gehouden. Ook voor dat probleem, de benaderbaarheid van de meisjes, bood het fietsenhok een oplossing.

De meeste van mijn vrienden ken ik van de mulo-Groenedijk en al zijn er in de loop der jaren verschillende overleden, de herinneringen blijven. Genoeg voor een lijvige roman. Ik loop regelmatig langs het gebouw en dan drijft er van alles boven. Ik zie mezelf weer met klasgenoten lopen over de Groenedijk, onderweg naar bakker Schaffels om puddingbroodjes te kopen of naar de kruidenier op de Noordendijk. Soms herinner ik mij het mooiste meisje van de klas, waarop ik natuurlijk verliefd was, maar dat durfde ik niet te zeggen. Eens, op een reünie, bleek dat ze mij toen wel leuk vond, ‘maar jij sprak nooit tegen me.’

Behalve die vrienden en een schat aan herinneringen, is misschien het belangrijkste dat ik aan de mulo-Groenedijk heb overgehouden de serie boeken die ik schreef. Er trad een jonge, moderne leraar aan, Cees Esseboom, die de schoolkrant nieuw leven inblies. Ik kwam in de redactie en begon te schrijven. Daar ben ik nooit meer mee opgehouden. Bij De Groene Mug werd de kiem gelegd voor mijn schrijverschap. Gelukkig dat dit schoolgebouw nooit is gesloopt.

Kees Klok

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen

 

 

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Geef een reactie