De Hooikade

Ik houd van wandelen langs de Dordtse kades. Voor een dagelijkse wandeling heb ik niet de tijd, maar ik probeer toch met enige regelmaat ‘de havens rond’ te gaan. Vanaf de Draai bij de Kalkhaven, tot aan het Papendrechtse Veer, waar het voormalige Veerhuis nu die merkwaardige naam Downtown heeft gekregen. Een betekenis die niet strookt met de marginale ligging aan de rand van het historisch centrum. Aan downtown denk ik meer aan het Scheffersplein of de Visbrug, maar dit terzijde.

Een van mijn favoriete kades is de Hooikade. Sinds het autoveer is opgeheven, vaar je vanaf de Hooikade met een pontje naar Zwijndrecht. Zesenveertig jaar geleden begon ik mijn eerste baan in het onderwijs, als schoolmeester aan de Openbare Lagere School nummer 3 in de Hoogstraat in Hendrik-Ido-Ambacht. Ik heb er drie jaar gewerkt, toen had ik genoeg langs de vaak winderige en regenachtige dijk gefietst en nam ik een baan in Dordrecht aan. Dagelijks nam ik vanaf de Hooikade het veer naar Zwijndrecht. Soms vaar ik nog weleens even stiekem over, omdat je dan zo’n mooi gezicht op de stad hebt. Aan de Hooikade woonde ooit Gijs van Aardenne (1930 – 1995), minister van economische zaken onder de premiers Van Agt en Lubbers. In zijn tuin mocht je geregeld luisteren naar concerten van het carillon van de Grote Kerk. 

De Hooikade mag zich er ook op beroemen dat een van de twee overgebleven stadspoorten van Dordrecht er staat, de Catharijnepoort. Niet zo indrukwekkend als de Groothoofdspoort en ook iets jonger, maar als ik erdoor loop treft me de sierlijkheid en de charme van dit gebouw uit 1652. Dordrecht is in haar verleden niet erg zuinig geweest op haar historische gebouwen. Wie wil zien wat voor prachtigs in de negentiende en twintigste eeuw is gesloopt, waaronder bijna alle stadspoorten, moet maar eens kijken in het boek Het Dordrecht van Rutten. Dan slaat je de schrik om het hart. 

Tekst & foto’s: Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein
Een herinnering aan de polder
De Prinses Ireneschool
De Blindeliedengasthuissteeg
Americain
De Pottenkade
Het Groothoofd
De Dordtse havens
Park Merwestein
De Berckepoort
Het Dolhuis
Oranjepark
Opa werd melkboer
Bordeaux
De snackbar
Het Station

Geef een reactie