De Pottenkade

Wanneer ik over de Pottenkade loop, denk ik aan de schilder Willem Witsen (1860-1923), van wie bekend is dat hij graag in Dordrecht kwam. Soms voer hij met een roeiboot door de havens om de watergevels te schetsen. Later werkte hij het resultaat dan uit tot schilderijen of etsen. Ons onvolprezen Dordrechts Museum heeft daar een paar fraaie voorbeelden van. Een van zijn etsen, Gezicht op Dordrecht, heeft mij geïnspireerd tot het gedicht Zo’n dag, dat te vinden is in mijn in 2005 bij Wagner & Van Santen verschenen dichtbundel In dit laagland. Getekend van grote hoogte, ik denk dat Witsen voor de gelegenheid de toren van de Grote Kerk heeft beklommen, kijk je neer op de Pottenkade. In mijn ogen de meest romantische kade van Dordrecht.

Hoewel de Pottenkade onmiskenbaar tot de mooiste stukjes van onze stad behoort, heeft dat romantische natuurlijk vooral te maken met mijn verleden. Ik was als jongeman nog weleens verliefd en dan was er niets mooiers dan met zo’n meisje te zwijmelen op de Pottenkade, vooral als het een zwoele zomeravond betrof, want op winderige, natte en koude winteravonden verliest zelfs deze plek iets van zijn glans. Later, toen ik keurig was getrouwd, wandelden Stella en ik altijd graag door het historische hart van de stad, voor zover niet blijvend beschadigd door het mallotige saneringsplan van de jaren zestig uit de vorige eeuw. Zo’n wandeling was niet compleet zonder de Pottenkade aan te doen.

Dat ik niet alleen sta in mijn liefde voor de Pottenkade blijkt wel uit het feit dat je er om de haverklap bruidsparen ziet die foto’s laten maken van wat hopelijk de gelukkigste dag in hun leven is. Ook worden er met enige regelmaat filmopnamen gemaakt en je ziet er vaak toeristen rondslenteren, met de camera, of de smartphone, in de aanslag. Nog steeds doe ik op mijn wandelingen de kade aan. Niet alleen om aan Willem Witsen te denken, maar ook aan Stella, die alweer bijna elf jaar geleden overleed. Wat zou ik haar graag nog eens op de Pottenkade willen fotograferen. 

Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

 

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein
Een herinnering aan de polder
De Prinses Ireneschool
De Blindeliedengasthuissteeg
Americain

 

 

Geef een reactie