De Prinses Ireneschool

Toen ik aan de opleiding voor onderwijzer begon, aan de Gemeentelijke Pedagogische Akademie, die net een gloednieuw, en inmiddels alweer gesloopt, gebouw had betrokken aan de S.M. Hugo van Gijnweg, heette deze school de Prinses Ireneschool. Nu zie ik tot mijn verbazing een bordje Wantijschool, terwijl iedere Dordtenaar weet dat het Wantij ver weg is en de echte Wantijschool op de Staart staat. Op de Prinses Ireneschool, waarmee ik enigszins bekend was omdat mijn jongere zusje er op had gezeten, gaf ik mijn allereerste praktijkles ooit. In het vak geschiedenis. Dat kon geen toeval zijn. Dat ik later leraar geschiedenis zou worden zat er toen al in.

Praktijklessen vormden de kern van een goede onderwijzersopleiding. Dat hadden ze op de PA uitstekend begrepen. Je had maandagmiddagpraktijk, dan gaf je les in een bepaald vak, je had gymnastiekpraktijk en je had de gewone praktijk, waarin je een dag in de week als kwekeling onder de hoede van een echte onderwijzer meedraaide op een school. Steeds voor een periode van drie maanden. Haalde je aan het einde van het jaar een onvoldoende voor je praktijk dan kon je vertrekken. Mijn eerste maandagmiddagpraktijk was dus op de Prinses Ireneschool, mijn eerste stage als kwekeling op de Boermanschool, waarop ik zelf als kind had gezeten. Jaren later gingen deze twee scholen samen verder onder de naam Noordhove. Ook dat kan geen toeval zijn.

Ik gaf die eerste les in de klas bij een onderwijzer op leeftijd die nog een ouderwetse stofjas droeg. Hij had een grappige bijnaam, hoorde ik van mijn zusje. Niet lang daarna ging hij met pensioen en ik neem aan dat hij inmiddels is overleden. Wat zou hij van die naamsveranderingen hebben gevonden? Voor mij blijft het gewoon de Prinses Ireneschool, zoals ik het Scheffersplein nog steeds de Beurs noem.

Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

 

 

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein
Een herinnering aan de polder

Geef een reactie