Dordtse Cultuurnacht


Wat hebben wij een leuke nacht gehad! En dit keer niet in de kroeg of restaurant maar in Dordtse musea tijdens de cultuurnacht in Dordrecht. Het was de eerste cultuurnacht die werd georganiseerd in Dordt. Op je gemak een rondje doen langs verschillende culturele instellingen, een gratis avondje cultuurgrazen. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar.
We starten bij het Dordrechts Museum. Het is al fantastisch om daar binnen te komen in de tuin waar de bomen prachtig verlicht zijn. Net een sprookje!
We komen om klokslag tien uur binnen. Het is er meteen gezellig druk! Waar komen al die mensen ineens vandaan? Mode, design, kunst en poëzie staan centraal in het museum. We maken onder andere kennis met verschillende jongeren die op hun eigen manier kledingstukken hebben ontworpen en gemaakt, geïnspireerd op een schilderij uit het Dordrechts Museum. We lopen mee met de Take Part catwalk en zijn onder de indruk van de creativiteit en het talent van deze scholieren!

 

Dan is het tijd om een kijkje te nemen in het steegje naast het museum dat een eigen naam heeft gekregen. Namelijk het Jan Eijkelboomsteegje. Waar we rustig neerploffen op de zitzakken en luisteren naar de gedichten die worden voorgedragen.

Onze tweede stop van vanavond is het onderwijsmuseum. Na een hartelijk ontvangst, gaan we het museum in. We worden hier snel opgemerkt door een rondleider en wat begint met een simpele vraag ‘zal ik de foto van jullie maken’ eindigt in een heuse rondleiding. Onderwijsmethodes worden uitgelegd en we gaan terug de schoolbanken in met boom, roos en vis en leren alles over de voorganger aap, noot en mies.


Wat is dit een leuk museum zeg! Je kijkt je ogen uit met de verschillende prenten die je overal tegenkomt en onze gids geeft hier een extra dimensie aan met zijn verhalen.

Op de benedenverdieping vinden er workshops plaats, en is het een gezellige bedoening, deze slaan wij over. Tijd voor de volgende stop!

De laatste stop tijdens deze cultuurnacht is het Energiehuis. Ze hebben uitgepakt, er zijn verschillende activiteiten in de verschillende zalen. We missen net Polyanna, maar er is nog genoeg te zien, horen en te doen. Zo komen in een zaal waar het hilarische duo O, Kutjes de zaal goed weet te vermaken. Wij zijn ook meteen fan en blijven dan ook even meezingen en worden zelfs nog even geknuffeld door één van de dames.

Dan is het tijd om de avond af te sluiten met een koud biertje bij Brandstof! Wat was het een geslaagde avond, heel divers, kunst, mode, gedichten, geschiedenis, muziek en meer.

Wij zijn fan! Volgend jaar weer?

-Ays & San-

 

Geef een reactie