Dordtse ondernemers op de kaart

Afgelopen jaar hebben we heel veel leuke ondernemers gesproken voor Dordt op de kaart. Al hun verhalen lees je op dordtopdekaart.nl. In het kader van de leukste lijstjes aan het einde van het jaar, vind je hier alle ondernemers en een stukje van hun verhaal. Er staan voor 2019 al een paar nieuwe ondernemers op de planning!

La Nova

Wat ooit begon vanuit een omgebouwde garage is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige bruidsboetiek aan de Groenmarkt. Van stoer tot romantisch, bij La Nova kun je terecht voor modebewuste bruidsjurken van de mooiste merken. Met een geheel eigen kijk en een dosis persoonlijke aandacht zorgen Sandra en Klaar voor heel veel mooie bruiden. Niet alleen in Dordrecht en omgeving, maar ook ver daar buiten!

Sandra en Klaar hebben een eigen kijk op jurken. ,,We kiezen voor lichte, luchtige jurken die voor ons die extra sparkle hebben, omdat ze net iets anders dan anders zijn.’’ De dames vinden het heerlijk om op inkoop te gaan en kiezen dan verrassend genoeg vaak niet voor de bestsellers. ,,We blijven dicht bij onszelf en kiezen alleen waar we echt achter staan. We zoeken draagbare jurken die iets unieks hebben. Dat kan een klassieke jurk zijn, maar juist ook een wat stoerdere. Als een van ons de jurk niet mooi vindt, dan komt hij er helaas niet in!’’, vertelt Sandra lachend. De dames hebben inmiddels een prachtige collectie van verschillende merken in huis, waaronder Watters, Rembo Styling, Justin Alexander en Modeca.

Kind zo blij

In een van de scheefste pandjes van de stad, op Voorstraat 428, vind je de leukste kinderwinkel waar je terecht kunt voor Fairtrade kinderkleding gemaakt van natuurlijke materialen, speelgoed en nog veel meer leuke kinderspullen. Bij termen als ‘biologisch’ en ‘fair trade’ denk je misschien aan een geitenwollensokken-winkel, maar wie de wondere wereld van Kind zo blij binnenstapt waant zich in een kleurrijke, vrolijke en hippe omgeving.

Stella en Nelleke nemen de tijd voor hun klanten. “We geven goed advies over de producten en vinden het belangrijk dat iedereen tevreden de deur uit gaat. Het maakt ons super blij als een zwangere klant ons na een aantal maanden trots haar kleine hummel in de kinderwagen komt laten zien. Of als we zelf op het schoolplein staan, bij mooi weer de jasjes uit gaan en daar als verrassing onze kleding tevoorschijn komt! Dat maakt ons heel trots en daar doen we het voor!”, vertelt Stella.

Voor de toekomst dromen de dames van een groter pand met een stukje horeca in de winkel en nog meer speelruimte voor de kinderen. “Al kunnen we ons nu nog niet voorstellen dat we dit gezellige schuine pandje met uitzicht op de Grote Kerk, ooit willen verlaten!”

Vreeken’s Zaden 

Aan het eind van de Voorstraat vind je een winkel waar al sinds 1926 zaden worden verkocht. Bij Vreeken’s Zaden zien klanten al hun kweekideeën werkelijkheid worden. Je vindt er alles op het gebied van groentes en bloemen. Van een groot assortiment zaden tot het mooiste tuingereedschap en van de leukste vogelhuisjes tot een bibliotheek aan kennis! Stap binnen in de wondere wereld van de zaden!

Pionieren en nieuwe dingen ontdekken, dat is waar Ton goed in is en wat hij het liefste doet. Hij gaat gestaag mee met alle ontwikkelingen, maar loopt in de wereld van de zaden ook vaak voorop. Hij is een vraagbaak voor klanten, maar ook voor collega’s. Ton vindt het heel leuk om te zien dat ook steeds meer jongeren zich interesseren voor de teelt. Zijn doelgroep is breed, van jongeren met een tuin tot gepensioneerden die er nu pas de tijd voor hebben. Volgens Ton ben je een goede kweker als je met alle omstandigheden van iets kleins een goed product weet te brengen. Hij vindt het dan ook erg leuk om berichten te ontvangen van zijn klanten die vol trots laten zien hoe een zaadje uitgegroeid is tot een mooie plant waar van alles aan groeit.

Dordt Centraal 

Wekelijks valt hij op iedere Dordtse deurmat: Dordt Centraal. De krant op tabloid formaat die je al jaren op de hoogte houdt van al het nieuws uit de regio. Van gemeente nieuws tot aan familieberichten en van actualiteit tot aan voetbaluitslagen. Maar wie is eigenlijk het gezicht achter deze trouwe Dordtse huis-aan-huis krant? We ontmoeten Piet van Westen, uitgever/directeur, en hij vertelt ons hoe hij er samen met zijn team voor zorgt dat er iedere woensdag en vrijdag een bomvolle editie van de krant wordt verspreid.

Dordt Centraal staat voor persoonlijke verhalen en betrokkenheid bij de stad. Dat blijkt onder andere uit diverse columns die in de krant te lezen zijn, zoals ‘Het gezicht van’ wat een inkijkje geeft in het leven van een bijzondere Dordtenaar. “Laatst schreven we een stuk over een gynaecoloog die bijna half Dordt op de wereld heeft gezet. Voor veel Dordtenaren een bekend persoon en dat maakte veel reacties los. We krijgen dagelijks ingezonden brieven/e-mails die we vervolgens weer plaatsen in de krant. Dat is zo mooi om te zien!”

Stadsbranderij en Stadslekkernij

Het is een warm welkom bij de Stadsbranderij op de Vriesestraat in Dordrecht. De geur van vers gebrande koffie, een heerlijk huiskamer gevoel en een professioneel kopje koffie van de familie Van der Stoep. Vader, moeder en zoon runnen samen de Stadsbranderij en hebben een plek gecreëerd om te genieten van heerlijke koffie, thee en andere lekkernijen.

We zijn veel te weten gekomen over de gastvrije en ondernemende familie en als laatste willen we natuurlijk nog weten hoe zij zelf het liefst hun koffie drinken. Daar hoeven ze niet lang over na te denken. Zoon Bas geniet het meest van een Dubbele Espresso, vader Ben van een Lungo en moeder Jolanda van een cappuccino. Koffie branden is een vak apart. “Het zit hem niet alleen in de juiste producten en hoe je de bonen brandt, maar zeker ook in hoe je de koffie zet! Bas vertelt lachend dat hij meteen proeft welke koffie hij drinkt en soms zelfs wie hem heeft gezet! Als dat geen vakmanschap is?!”

Koning koffie

Bij een bezoek aan de binnenstad van Dordrecht mag ‘the place to be’ voor lekkere koffie niet overgeslagen worden! Wie het knusse pandje van Koning Koffie binnenstapt wordt niet alleen verwelkomt door de vrolijke Bea en haar team, maar ook door de geur van vers gebrande koffie en zelfgebakken lekkernijen.

Bij Koning Koffie wordt de koffie vers gezet van zelf gebrande koffiebonen. Een vak apart en met liefde gemaakt door Bea. “Koffie zet je niet met haast en drink je niet met haast. Ik moet bekennen dat ik zelf bijna nooit ergens anders koffie drink, alleen uit beleefdheid!” vertelt Bea lachend.

Rockin’ Items

Deborah Verheggen is het kloppend hart en creatief brein achter dé modezaak van Dordrecht, Rockin’ Items. De winkel is gevestigd in een historisch pand en omgetoverd tot een ‘stylisch verantwoord’ geheel. Deborah omschrijft haar stijl als klassiek met een stoere/gekke twist. Dat geldt niet alleen voor de inrichting van haar winkel, maar ook voor de kleding die ze verkoopt. Wie buiten de gebaande winkelpaden gaat ontdekt de wondere wereld van Rockin’ Items en loopt grote kans om door Deborah in een unieke outfit gestoken te worden!

Wat Rockin’ Items leuk maakt is het bijzondere concept en het heerlijke huiskamergevoel. ,,Ik miste in Dordrecht een winkel zoals deze en wilde laten zien dat het zoveel leuker kan!” Ze deelt het pand met twee andere Dordtse ondernemers. Rockin’ Items vormt een geheel met een keukenzaak en een barbershop. Drie totaal verschillende ondernemingen die elkaars verschillen hebben benut om een uniek concept neer te zetten! Geniet bij binnenkomst van een kopje koffie in de keuken, plof even op de bank en daarna…. heerlijk shoppen in het modewalhalla van Deborah. Ze neemt de tijd om je persoonlijk te adviseren en iets te vinden wat echt bij je past. Je bent er zo een uurtje zoet! ,,Ik vind het belangrijk dat mensen zich op hun gemak voelen.” Ik behandel mijn klanten zoals ik zelf ook graag behandeld wil worden.” Als Deborah in Dordrecht mensen met haar kleding of tassen ziet lopen, maakt dit haar super trots. ,,Mijn grote droom is dat iedere (Dordtse) vrouw een Rockin’ Item in haar kast heeft hangen. Wie weet dat ik in de toekomst dan wel een tweede winkel kan openen!”

Bellevue Groothoofd

Naast de prachtige oude stadspoorten van Dordrecht en de plek waar drie rivieren samenkomen staat het bekende, monumentale pand van Bellevue Groothoofd hotel culinair. Je kunt er in stijl dineren in het restaurant of de brasserie en genieten van een heerlijke overnachting in een van de kamers van het hotel.

De ambitie en droom van Ad is om Dordrecht op de Nederlandse culinaire kaart te zetten. “We zijn goed op weg met restaurants zoals De Stroper, Delicees, Blanc en de Hoffnar, maar ook Post en BistroTwee33 horen in het rijtje thuis”. En zoals Ad zelf zegt: ,,Dan vergeet ik er vast nog wel eentje!” Om deze droom te realiseren is het volgens Ad nodig dat ondernemingen in Dordrecht beter met elkaar gaan samenwerken, zodat ook nieuwkomers het redden in de markt. Zelf gaat Ad binnenkort graag eens op bezoek bij Herberg de Kop van ’t Land. ,,Ik ben er nog niet geweest, maar ben heel nieuwsgierig, want ik hoor er goede verhalen over.”

Visser’s Poffertjessalon

Visser’s Poffertjessalon is een plek voor jong en oud en een begrip in de stad. Bij Visser’s kun je genieten van heerlijke poffertjes, maar ook van andere lunchgerechten. Daarnaast kun je er ’s avonds gezellig met vrienden een biertje drinken.

Dennis is trots op zijn poffertjessalon, want hoe tof is het om zo’n oud Hollands product te kunnen serveren in de oudste stad van Holland! Visser’s bestaat uit een jong team en iedereen weet iets te vertellen over de producten en over de stad. ,,Ik vind het belangrijk dat we onze klanten kunnen vertellen wat onze poffertjes bijzonder maken en waar onze koffie wordt gebrand, maar ook dat we tips kunnen geven voor een gezellig dagje Dordrecht en iets kunnen vertellen over de historie van de stad.” Bij Visser’s combineert hij een oud ambacht met het nieuwe en Dennis hoopt dat dit soort concepten nog veel meer in de stad ontstaan. Hij maakt zich sterk voor de stad en is altijd op zoek naar verbetering. Toch weet Dennis ook dat hij wat vaker stil mag staan om te genieten van wat hij al heeft gerealiseerd, want 1 ding is zeker: als twintiger zo passievol ondernemen… dat is een hele prestatie!

No. 28 Wonen & Lifestyle 

In dit knusse en sfeervolle pand, met uitzicht op het Statenplein, vind je alles waar je interieur-hartje sneller van gaat kloppen. Bij No. 28 vind je namelijk de leukste woonitems van bekende merken, zoals Zusss en HK living. Je kunt er ook terecht voor de mooiste leren tassen, hippe kleding, sieraden en papierwaren. We kunnen wel stellen dat No. 28 inmiddels is uitgegroeid tot een echte lifestyle winkel!

Wat No.28 zo uniek maakt is volgens de dames het uitgebreide assortiment van bekende woonmerken en natuurlijk het feit dat je deze kunt ervaren in een fysieke winkel. ,,Soms willen mensen dingen zien en voelen en dat kan bij ons. We merken dat mensen het leuk vinden als ze een dagje gaan winkelen, lekker rond te neuzen en dat kan bij ons heel goed! Ondanks het feit dat we misschien niet de grootste winkel zijn, vind je er een verscheidenheid aan leuke items en hebbedingetjes, of het nu een nieuwe tas, mooie vaas of een leuke kaart is. Mensen lopen bij ons altijd blij de winkel uit. Voor ons is dat natuurlijk super leuk om te zien.”

Beauty & Health for Body & Mind

Wanneer je met Chantel hebt gesproken weet je direct dat ze geen schoonheidsspecialiste is die alleen maar oneffenheden weg poetst. Ze kijkt naar het totale plaatje, want waarom zou je oneffenheden wegpoetsen als je ze ook kunt oplossen? De naam van haar salon zegt eigenlijk al genoeg: Beauty & Health for Body & Mind. Alles staat met elkaar in verbinding! Bij Chantel kun je terecht voor een portie ‘me-time’ en genieten van heerlijke EN effectieve (schoonheids)behandelingen. 

Chantel werkt alleen met natuurlijke producten en maakt velen daarvan zelf. ,,Als je een probleem wilt aanpakken moet je de diepte in en dat lukt alleen met pure producten en essentiële oliën.” Onlangs ging ze op studiereis naar Italië. Ze zette haar vliegangst opzij en ging op avontuur. In het zonnige Italië leerde ze alles over de bergamot, een citrusvrucht die alleen in bepaalde streken van het land groeit. In de schil van de citrusvrucht zitten essentiële oliën die een vrolijk effect hebben op de mens. Ze leerde niet alleen hoe je er een heerlijke maaltijd mee kunt bereiden, maar natuurlijk ook hoe je de ingrediënten kunt gebruiken voor een schoonheidsbehandeling.

Distilleerderij Rutte

Bij Rutte worden sinds 1872 bijzondere gins, jenevers en likeuren gedistilleerd. Gasten kunnen ze zelf proeven en maken in de Proefkamer en in de winkel wordt jouw favoriete product mooi voor je ingepakt. Distilleerderij Rutte is ‘the place to be’ voor de beste gins en jenevers. Van oudsher is het een familiebedrijf met een rijke historie. Vandaag de dag worden de oude recepten van de familie Rutte nog steeds geraadpleegd en wordt er met respect voor het oude ambacht gewerkt. Wie denkt dat het bedrijf in het stenen tijdperk is blijven hangen heeft het mis! 

Als Myriam door de straten van de binnenstad loopt fantaseert ze vaak over hoe het er 150 jaar geleden uit moet hebben gezien. Hoe was het leven toen handel, wijn en de Biesbosch nog de belangrijkste elementen van de stad waren? Haar favoriete plekje in Dordrecht is het bankje op de Wolwevershaven, waar ze uren kan turen naar de schepen die voorbij komen. Op de grond staat de tekst van Dichter Jan Eijkelboom Wat blijft komt nooit terug. Myriam legt uit wat dit voor haar betekent. ,,Ik reis veel, daardoor waardeer ik bij thuiskomst des te meer wat ik had achtergelaten.”

Vicino Sei

Op het Vlak aan de Wolwevershaven vind je een heel bijzondere boutique, één die al je zintuigen prikkelt. In het prachtige monumentale pand op nummer 6 vind je Vicino Sei. Je kijkt er niet alleen je ogen uit, als je de boutique binnenloopt word je verwelkomt door de heerlijke Italiaanse geuren. 

Vicino Sei is niet zomaar een winkel, Vicino Sei is een beleving! Je wordt verwelkomt door twee bevlogen ondernemers, die je alles kunnen vertellen over de mooie en bijzondere parfums. Elke geur heeft zijn eigen verhaal. Wie binnenloopt kijkt nooit meer met dezelfde ogen naar parfums en grote kans dat je niet meer terug wilt naar je oude vertrouwde geur. ,,Het is net als met wijn”, legt Gertjan uit. ,,Je begint met een lichte gangbare wijn en in de loop der tijd leer je de complexere wijnen drinken en waarderen. Je smaak ontwikkelt zich en zo is het ook met reuk en dus met geuren.”

De winkel ziet er prachtig uit. De authentieke elementen van het pand zijn behouden gebleven en in oude stijl gerestaureerd. Janou en Gertjan hebben over ieder detail nagedacht. Van inrichting, muziek tot het inpakpapier. Iedere geur wordt liefdevol verpakt in Italiaans krantenpapier en met een rode lakstempel verzegeld.

Lifestyle studio Dordrecht 

Middenin de binnenstad van Dordrecht, vind je een kleine oase van rust. De yogamatjes liggen uitnodigend voor je klaar en Jolande heet je van harte welkom in haar studio. Bij Lifestyle Studio Dordrecht kun je bijna iedere dag terecht voor Yoga en Pilates en is er voor ieder wat wils. Van ontspannende yoga voor lichaam en geest tot inspannende yoga voor kracht en souplesse. De grote variëteit aan Yoga en Pilates binnen een persoonlijke en kleinschalige locatie maakt de studio van Jolande uniek.

De droom van een eigen yoga studio is uitgekomen, maar Jolande heeft nog genoeg nieuwe dromen en ambities! ,,In de huidige maatschappij liggen burn-outs op de loer en ik vind het belangrijk dat mensen aandacht hebben voor gezondheid en ontspanning. Ik zou het fantastisch vinden om onderdeel te zijn van een lifestyle centrum waar je niet alleen terecht kunt voor yogalessen, maar ook voor behandelingen en coaching, gezonde sapjes en andere vormen van gezondheid en ontspanning. Het lijkt me super tof als we dat in Dordrecht op de kaart kunnen zetten!” Ook wil Jolande graag haar eigen yogareizen gaan organiseren naar bijvoorbeeld Spanje of Bali om zo haar liefde voor yoga en reizen nog meer met elkaar te combineren. Haar carrière switch is een meesterzet geweest en niets staat haar in de weg om ook haar andere dromen waar te maken!

Bistro Twee 33

Wie bij Bistro Twee 33 binnenstapt waant zich in Franse sferen en kan genieten van heerlijke Franse gerechten. Samen met zijn team zorgt eigenaar Frank Mol voor een culinaire ervaring en een gezellige avond uit. Er wordt gekookt met verse producten en zoals je van de bourgondische keuken mag verwachten worden er natuurlijk heerlijke wijnen geschonken. Het kan daarom geen toeval zijn dat de bistro is gevestigd aan het toepasselijke adres ‘de Wijnstraat’

Verschillende ideeën passeerden de revue, totdat hij een belletje kreeg van zijn voormalige werkgever Bjorn van Dijl. Het idee was om samen een eigen restaurant te runnen in Dordrecht. Dit werd the next step voor Frank! Vol passie ging hij deze uitdaging aan, er werd een heel nieuw concept ontwikkeld. De plannen werden uitgewerkt, van interieur tot gerechten. Het resultaat? Een restaurant met een chique en tegelijkertijd toegankelijke uitstraling. Een restaurant waar niet alleen hij maar juist zijn gasten zich thuis voelen. Voor Frank is goed eten en persoonlijke aandacht belangrijk, hij is oprecht geïnteresseerd in zijn gasten en hun wensen om er een bijzondere avond van te maken. ,,Op de Wijnstraat een culinaire topavond realiseren voor onze gasten, daar doe ik het iedere avond voor!”

Alexander Roodfeld

Herenmodezaak Alexander Roodfeld is een begrip in Dordrecht. Sinds 1927 biedt de winkel al een stijlvolle en klassieke collectie herenmode aan. Tegenwoordig kun je Alexander Roodfeld beter omschrijven als een winkel met stijlvolle kleding met een trendy twist. Het assortiment bestaat uit tijdloze kleding van onder andere Denham, Jacob Cohen, Woolrich en Artu Napoli. Ze vormen een goede basis voor de garderobe van iedere moderne man.

Als ondernemer zoekt Ties actief de samenwerking op. Ties werkt onder andere samen met La Nova, Mohr & Mohr, Coffeelicious, Rockin Items en Bahlmann, maar ook buiten zijn branche met Bistro Twee33. Zelf ziet hij nog veel meer mogelijkheden voor samenwerking. ,,Als we als ondernemers onderling meer met elkaar samenwerken denk ik dat we de stad veel meer kunnen laten groeien.”Het historische centrum en het winkelgebied van Dordrecht zijn niet met elkaar verbonden en daar zou Ties graag verandering in zien. ,,Het zou leuk zijn als meer winkels en horeca zich vestigen in het authentieke deel van de binnenstad. Toeristen zoeken het historische deel van de stad bewust op, maar de Dordtenaar zelf een stuk minder. Velen hebben geen idee hoe mooi de historische binnenstad van Dordrecht eigenlijk is.”

Wij zijn fan
-Ays en San-

Geef een reactie