Even voorstellen…. Meneer Klok!

Mogen we je even voorstellen aan Kees Klok

Cornelis Aart (Kees) Klok (Dordrecht, 1951) is een Nederlands dichter, vertaler, historicus. (Bron: Wikipedia).

Oftewel voor ons gewoon meneer Klok, leraar geschiedenis, die zo verhalend kon vertellen over vroeger, toen je nog in de brugklas zat. We ontmoeten Kees bij Restaurant Post voor een goed gesprek onder het genot van een cappuccino en we sluiten uiteraard af met een biertje! Best raar om een volwassen gesprek te voeren met je vroegere geschiedenis docent. Als 12 jarige heb je niet echt een idee, dat meneer Klok naast lesgeven ook andere dingen doet.

Om hem beter te leren kennen, beginnen we bij het begin.
Kees (65) is een geboren en getogen Dordtenaar, geboren op de Vrieseweg en woont nog steeds in het centrum. Hij geeft inmiddels geen geschiedenislessen meer, maar heeft zich volledig gestort op zijn passie, schrijven.

Zo komen we er achter dat hij meerdere boeken heeft geschreven. Onlangs kwam zijn laatste boek uit, ‘Een zooitje ongeregeld’. Literair dagboek 1975-1979. Een boek gebaseerd op zijn dagboekaantekeningen uit de periode 1975-1979.

IMG_5780

Kees schrijft behalve boeken, ook een column in het Griekenland magazine, geeft lezingen en doet vertaalwerk. Hij heeft een liefde voor Griekenland en spreekt vloeiend Grieks. Dit moeten we nader toelichten. Kees zijn echtgenote Stella, helaas overleden, was en is nog steeds een inspiratiebron voor Kees. Hij leerde zijn Griekse schone kennen tijdens een studie in Minneapolis in 1987 en ze waren al snel onafscheidelijk. Ze trouwden na hun VS periode in Griekenland en hadden in het begin een weekendhuwelijk, omdat Kees weer in Dordrecht kwam wonen en Stella een baan kreeg in Duitsland. Een goede introductie voor Kees tot de Griekse taal en traditie. In zijn jaren met geliefde Stella leerde hij de taal spreken en ontstond ook de liefde voor het land.

Kees gaat nog steeds een aantal keer per jaar naar Griekenland, zowel voor vakantie als om lezingen te geven. Wekelijks schrijft Kees nog brieven aan zijn Stella in zijn blogspot.

“Oud zijn zegt me niks”

In het gesprek komen we er al snel achter dat Kees nog vol in het leven staat. Hij geniet dagelijks van het schrijven voor zowel zijn boeken, als privé voor zijn blogspot en eigen dagboek. Hij geniet ervan om met vrienden te genieten van een goed gesprek en een drankje (of twee).

Uiteraard zijn wij ook heel erg benieuwd wat hij nu van Dordrecht vindt en wat zijn hotspots zijn?
Kees vertelt: Ik had vroeger echt een haat liefde verhouding met Dordrecht, het was echt een gat waar niks te doen was, geen terrasjes, niks. Dat is nu wel anders, je ziet dat er van alles gebeurt in de stad. Ik zit graag bij DOOR op de Voorstraat om zelf te werken. Ik kan me niet voorstellen dat ik ooit wegga uit Dordrecht.’’

IMG_6213

Zijn favoriete Dordt Spots? “Mijn stamkroeg is Visser’s, maar ik kom ook graag in het Stadscafé aan het Scheffersplein. Ik ga natuurlijk graag uit eten bij een van de Griekse restaurants in Dordrecht, zo kan ik mijn Grieks blijven oefenen. Daarnaast vind ik het heerlijk om Thais te eten bij Nakorn Thai  op de Voorstraat. Je kunt er heerlijk eten, en als je van pittig eten houdt, geef dat dan vooral aan, dan zorgen ze voor echte Thaise maaltijd. Voor de lekkerste pizza’s van Dordrecht moet je natuurlijk bij Costa D’Oro zijn op de Voorstraat, daar kom ik al heel lang. Ook ben ik erg blij met Otto e Mezzo aan het water.

 

IMG_6247

Ik maak dagelijks een wandeling van ongeveer een uur, meestal door de stad. Het havengebied is heel mooi, ik ben ook fan van de Vleeshouwerstraat. En het meest romantische straatje van Dordrecht is wel de Pottenkade, daar heb ik nog gelopen met mijn eerste vriendinnetje”, zegt hij met een brede glimlach.

We raken eigenlijk niet uitgepraat met Kees, het is dan ook een man met een druk agenda, die veel heeft meegemaakt en waar wij nog zo weinig van wisten. Noemenswaardig aan het gesprek is wel, zoals een echte geschiedenis docent betaamt, hij alle jaargetallen weet te noemen bij al zijn levensgebeurtenissen en verhalen, dus wat dat betreft is het nog steeds een beetje meneer Klok van de Noordendijk! En het leuke van dit alles is dat het niet blijft bij dit ene verhaal van meneer Klok, maar dat je op ons blog meer te lezen krijgt van zijn belevenissen in Dordrecht.

Wordt vervolgd!
-Ays & San –

7 Comment

 1. mary Zevenhuizen says: Beantwoorden

  Wat een leuke beschrijving!! Wij kennen Kees ook al een paar jaartjes en dit is hem ten voeten uit. Een echte Dordtenaar met veel bezigheden en liefde voor het schrijversvak en Griekenland. Leuke blog om te lezen!!

 2. LInda Wouters says: Beantwoorden

  Wat een leuk verhaal over Kees. Groetjes Linda ( moeder van Caroline)

 3. Wim Jilleba says: Beantwoorden

  Mooi interview; dit vertelt zoals Kees echt is en ook nog een vriendelijk mens.

 4. Wat een mooie schets van de man die inmiddels heel Dordrecht toch wel moet kennen. Ook ik heb altijd met veel plezier in de geschiedenislessen van meneer Klok gezeten. En wat leuk dat we meer van zijn verhalen krijgen te lezen jullie blog! 🙂

 5. […] Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht, wat hij leuk vindt vaak met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor. […]

 6. […] Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht, wat hij leuk vindt vaak met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor. […]

 7. […] Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht, wat hij leuk vindt vaak met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor. […]

Geef een reactie