Een herinnering aan de polder

Het zal er vast heerlijk zijn. Aan het water, in het groen en niet al te ver van het stadscentrum. Een huis met een eigen steiger voor je boot. Je kunt er vissen vanuit het keukenraam, om maar wat te noemen. De huizen zullen van binnen ongetwijfeld fijn zijn om in te wonen, althans dat neem ik aan, want ik ken niemand in die wijk met de fantasieloze naam Plan Tij. Afgeleid van Wantij, vermoed ik, maar een naam die even pover is als de huizen er van een afstand uitzien. Armetierige architectuur, die slecht in het landschap past.  

Voeger heette het gebied Jagers- en Windhondenpolder. ‘s Winters was er een ijsbaan, waar ik, nadat ik de kunst had geleerd op het slootje achter ons huis, met vriendjes ging schaatsen. In het begin nog op hoogbejaarde Friese doorlopers, die je met banden vastmaakte. Die vind je nu alleen nog in een museum. In het voor- en najaar, als er ‘veld’ op het bordje bij de conciërge stond, fietsten we erheen voor de gymles, die meestal begon met tien rondjes hardlopen over de sintelbaan, zodat de leraar op het terrasje van de atletiekvereniging rustig zijn koffie kon drinken. Meestal werd het daarna voetbal voor de jongens en softbal voor de meisjes, want dat meisjes ook kunnen voetballen, was een gedachte die in de jaren zestig nog weinig opgeld deed. Op een keer scheurde ik bij een verkeerde manoeuvre een beenspier. De leraar vond dat ik wel gewoon op de fiets naar huis kon. Later werd hij een gewaardeerd collega, toen vond ik hem een eikel van het zuiverste soort.

Foto: Beeldbank Regionaal Archief Dordrecht

De mooiste herinnering aan de polder is een openluchtconcert van Shocking Blue, met zangeres Mariska Veres. Daar waren wij als jongens allemaal een beetje hopeloos verliefd op. Dat mooie meisje staat nog steeds op mijn netvlies gebrand. En nu zie ik daar dus die luxe lelijkheid.

Kees Klok

 

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein

 

1 Comment

  1. dank u wel voor het medelevenhelpwithmath

Geef een reactie