Het Dolhuis

Over het Dolhuis en zijn rijke geschiedenis is veel geschreven. Het gebouw ontleent zijn naam aan het feit dat er ongeveer honderdvijftig jaar, van 1572 tot 1723 krankzinnigen werden opgesloten. Oorspronkelijk was het een klooster en in nabijere tijden woonden en werkten er kunstenaars, maar voor mij is het Dolhuis toch vooral de jongerensoos uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Je kon er de leden van de in Dordt en verre omstreken fameuze band The Zipps ontmoeten en toen bekende tekstdichters als Ben Katerberg en Cees Boender, waar ik erg tegenop keek. Allemaal mensen die net iets ouder waren dan ik en daar zat het probleem.

Mijn ouders vonden mij met mijn vijftien/zestien jaar te jong om tot
‘s avonds laat uit te gaan, ondanks dat ik heel stoer met vrienden een band had, haar tot op mijn schouders en overal van de daken schreeuwde dat ik dichter was. Niet dat ik geen alcohol mocht drinken, wat dat betreft waren mijn ouders lang niet zo betuttelend als de overheid van nu. Dat bij diploma-uitreikingen van het VO het bier in de ban is, terwijl veel van die geslaagden straks in hun universiteitsstad de kratten per strekkende meter aanslepen, is te gek voor woorden, maar dit terzijde. Nee, ik moest eerst maar eens achttien worden.

Toen ik dat eindelijk werd, was het Dolhuis al een beetje over het hoogtepunt heen. Vaker gingen we naar de Bombardon (nu Merz) of Bibelot. Het Dolhuis werd Fame, maar daar heb ik nooit een voet gezet. Inmiddels hebben we een herboren Dolhuis waar ik graag kom vanwege de bijzondere evenementen of gewoon voor een goede band. Ik heb er zelf al verschillende keren opgetreden als dichter en er ook eens een Dordtse Middag van de Poëzie georganiseerd. Het bruisende Dolhuis, met die geweldige geschiedenis, laten we dat vooral in ere houden.

Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein
Een herinnering aan de polder
De Prinses Ireneschool
De Blindeliedengasthuissteeg
Americain
De Pottenkade
Het Groothoofd
De Dordtse havens
Park Merwestein
De Berckepoort


Geef een reactie