Het Teekengenootschap Pictura

Wanneer gaat iemand een boek schrijven over het Teekengenootschap Pictura? Misschien over zeven jaar, wanneer dit roemruchte, oudste tekengenootschap van Nederland tweehonderdvijftig jaar bestaat? In 1877 is, voor zover ik weet, voor het laatst een jubileumpublicatie verschenen. Die is in de Koninklijke bibliotheek op microfiche te raadplegen, maar niet uitleenbaar. Wie weet staat bij iemand nog een exemplaar op zolder. Misschien wandel ik nog eens langs het Stadsarchief om daar in de bibliotheek te neuzen, maar hoe dan ook, die publicatie kun je moeilijk actueel noemen. Het bijzondere aan Pictura is, dat het oudje nog steeds springlevend is en nog altijd een sleutelrol speelt in het Dordtse kunstleven.

Ik kwam al heel jong in Pictura. Ik moet een jaar of vier zijn geweest, toen mijn moeder me meenam naar een pantomimevoorstelling door Lou ten Bosch, die later mijn tekenleraar zou worden. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig was ik er kind aan huis. Mijn vriend Ton van Dalen werd samen met zijn vrouw Nelly beheerder. Waar nu de bar is, was toen hun woning, waar we regelmatig met vrienden op bezoek kwamen. Vaak vrienden uit de wereld van kunst, literatuur en muziek.

In Pictura leerde ik Kees Buddingh’ kennen. Hij had er zijn werkkamer toen Gerrit de Wolf, Jan van der Geer en ik zijn hulp inriepen bij het organiseren van Poëzie in het Minitheater, een groot literair evenement dat in maart 1969 plaatsvond in het Dordtse stadskantoor. Befaamde schilders en tekenaars hadden in Pictura hun atelier en ook Jan Eijkelboom heeft er een tijdje zitten schrijven. Ik kom er nog steeds graag voor de tentoonstellingen. Waarom ik als dichter nooit lid ben geworden, zoals Jan Eijkelboom en Kees Buddingh’, begrijp ik eigenlijk niet. Dat zat hem misschien toch in het woord Teekengenootschap, ook al tekenen wij dichters met woorden.

Pictura, najaar 1979: beeldend kunstenaar Bas Damme kookt.
Pictura najaar 1979: mijn vriendin, Marion Vomberg (L), met beheerster Nelly van Nugteren.

Tekst & foto’s: Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54

 

1 Comment

  1. Lisa van Steenoven -Pellikaan says: Beantwoorden

    Mijn schoonvader was lid van Pictura maar is in 1957 op 53-jarige leeftijd overleden . Ik heb nog diverse schilderijen en etsen van hem in huis. Zijn naam was Sjaak van Steenoven .

Geef een reactie