Het Vrieseplein

De zuidwand van het Vrieseplein is een van de meest troosteloze plekken in Dordrecht. De rest van het plein, ook al is het op een aardige manier heringericht, is vaak onaangenaam om overheen te lopen. Dat komt door mensen die er op een lawaaierige manier rondhangen, niet zelden in kennelijke staat. Het plein is ook vies door de vele duiven, vliegende ziekteverwekkers, die overal hun poepjes deponeren. 

Toen ik als kind op de Vrieseweg woonde, was er aan het plein, waar nu dat gruwelijke gat is, een patatzaak waar we van tijd tot tijd onze zakcentjes gingen opmaken. Een eindje verderop, ook nog in het gat, had je de fietsenwinkel van meneer Bellaart, die nooit te beroerd was om snel even de lekke band van mijn autoped te plakken. Later kochten we er mijn eerste kinderfietsje en tot het opheffen van de winkel, vele jaren later, was ik klant. Echt belangrijk werd het plein toen ik ging studeren. Dat deed ik samen met Han van Gorkom, nu directeur van HBO-Drechtsteden, die boven de fietsenwinkel woonde. Vele avonden zaten we daar te blokken, of verderop, achter de Remonstrantse kerk waar ik in 1959 met mijn ouders heen verhuisde. Weer later was het Vrieseplein een plek waar we graag uit eten gingen, in het mooie restaurant Le Miroir, eveneens in het gat verdwenen.

Tegenover de fietsenwinkel had je een postzegelhandel. Daar maakten we kennis met allerlei exotische landen, waarvan we het bestaan nog niet wisten. Han en ik haalden ons EHBO-diploma. Dezelfde middag vond een aanrijding plaats op het plein. We konden met succes hulp verlenen. De oogarts op de hoek van het Kromhout verloste mij op een avond van een splinter in mijn oog. Ik heb veel, meestal plezierige, herinneringen aan het plein, maar met buitenlandse bezoekers ga ik er voorlopig niet heen.

Kees Klok

 

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis

Geef een reactie