Historische binnenstad Dordrecht

Soms verdenk ik mezelf ervan dat ik op mijn lichtgevorderde leeftijd een neiging tot mildheid krijg. Er waren tijden dat ik weleens hard uithaalde naar alles wat er mis was in Dordrecht en naar degenen die ik daarvoor verantwoordelijk achtte. Die lijken een beetje voorbij. Ik ben niet zo van het koor dat wel erg hard jubelt dat het in onze stad allemaal zo ontzettend veel beter is dan pakweg een jaar of twintig terug, maar in een aantal opzichten is dat wel zo. Er is bijvoorbeeld een groot aantal festivals die de stad vooral in de zomermaanden bijzonder aantrekkelijk maken. Hoe lang nog, vraag ik mij af. Het is een teken aan de wand dat een festival dat zoveel bezoekers trekt als Big Rivers, het gedeeltelijk van bij particulieren opgehaald geld moet hebben, omdat de gemeente de hand steeds meer op de portemonnee houdt. Dat Dordrecht landelijk nogal voor gek staat doordat we geen stadsdichter meer hebben, daar zullen we dan verder maar niet over spreken.

Tevreden ben ik met de verbouwing van het Dordrechts Museum, die alweer enkele jaren geleden gereed kwam en zo is er nog een aantal culturele projecten waar we trots op mogen zijn, maar waarvan ik echt heel blij word is onze historische binnenstad. Vooral het havengebied is onovertroffen en heeft nog steeds een grote aantrekkingskracht, net als in de negentiende eeuw, toen schilders uit heel Europa naar Dordrecht kwamen om de schoonheid van de stad vast te leggen. Voor mij is de Pottenkade heel bijzonder. Niet alleen vanwege de prachtige etsen van Willem Witsen in het Dordrechts Museum, maar ook vanwege persoonlijke, zeg maar gerust romantische herinneringen. Het was daar goed toeven met vriendinnetjes. Jammer dat de mooiste kade van Dordrecht zoveel doodser is dan in die negentiende eeuw. Een leuk, drijvend terras om op zomeravonden heerlijk te mijmeren zou ik toejuichen.

Kees Klok

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot

 

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnensta,d met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

 

 

Geef een reactie