Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit

Dat er tegenwoordig in het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat een goudsmit is gevestigd, zou mijn overgrootvader waarschijnlijk goed hebben gedaan. Hij dreef er van begin jaren twintig tot 1946 een café. Hij was volgens de familie-annalen nogal op de penning. Hij woonde boven het café, dat uitsluitend overdag was geopend. ‘s Avonds deed hij na het lezen van de krant het licht uit. Voor het raam stond toentertijd een lantarenpaal. Daarmee konden ze wel toe, vond hij. Dat zijn vrouw slecht zag, was een extra reden om de kamer niet onnodig te verlichten.

Opa was de jongste van de drie zonen van Daniël Bekker en Anna Recourt. De middelste, Jacob, was kunstschilder. Hij werkte graag in de polders rondom Dordrecht. De Duitse bezetter dacht echter dat hij spioneerde. Hij werd opgepakt en doodgeschoten. Enkele van zijn schilderijen hangen bij mij oudste neef in Engeland. Er was ook een omstreeks haar twintigste gestorven dochter, waarnaar mijn tante Anna is genoemd.

Op de foto’s, uit het archief: mijn overgrootvader en zijn jong overleden dochter Anna. 

Overgrootvader woonde de laatste jaren van zijn bestaan als kastelein alleen. Ergens in de jaren dertig kreeg zijn vrouw op straat een hersenbloeding. Een ambulance bellen was er niet bij. Nadat zij in elkaar was gezakt, reden omstanders haar in een bakfiets naar de dichtstbijzijnde dokter, die niets meer kon doen. Na de oorlog ging het gerucht dat Daniël Bekker veel geld in huis had. Twee jongemannen braken ‘s nachts in en deelden rake klappen uit om erachter te komen waar het geld lag. Tenslotte vertrokken ze onverrichter zake met het wisselgeld uit de kassa. Overgrootvader werd ‘s morgens bloedend en verward aangetroffen. Hij kwam noodgedwongen bij mijn grootouders in huis, waar hij niet veel later overleed. Nog lang hoopte de familie op de vondst van een verborgen pot met geld. Als ik die juwelier was, zou ik het pand nog maar eens goed doorzoeken.

Tekst & foto: Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

 

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk

 

 

 

Geef een reactie