Het Hof: Een museum met herinneringen

Aan het Hof heb ik zoveel herinneringen dat ik nauwelijks weet waarmee te beginnen. In 1971 dan maar. We hadden net de stichting Produktiegroep Bobby Kinghe opgericht. Een van onze eerste evenementen was een kunstmarkt op het Hof. Wethouder van cultuur, C. de Groen, later burgemeester van Spijkenisse, verrichtte de officiële opening. Ondanks de smalende opmerking van kunstenaar Bouke IJlstra, die had voorspeld ‘dat het wel zal regenen en dat er toch alleen maar lui met aquarelletjes komen,’ werd het een succes. De zon scheen uitbundig.

Er was een zoldertheater, waar Bobby Kinghe literaire avonden organiseerde en optredens van folkgroepen. J.M.A. Biesheuvel beschrijft zo’n avond hilarisch in zijn bundel De weg naar het licht. Ik herinner mij een geweldig optreden van de Schotse band The Tannahill Weavers, een soort Scotch avant la lettre. Drie jaar na de kunstmarkt trouwde ik voor de eerste keer in mijn leven. In de Statenzaal, omdat toen het stadhuis werd gerestaureerd.

In 1978 presenteerde de Culturele Raad Dordrecht mijn verhalenbundeltje Centre Ville in diezelfde Statenzaal. Daarbij speelde het Willem Breuker Collectief. Veel eer voor een boekje van negentien pagina’s. Een tijdje hield ik kantoor in een van de zijvleugels, toen ik secretaris was van het wijkopbouwwerk.

Het Hof, ik kan er een boek over schrijven. Over hoe Jules Deelder in de foyer eens een imitatie gaf van een bekende Dordtenaar uit de wereld van de geestverruimende middelen, waarbij Remco Campert, Tjitske Jansen, Levi Weemoedt en ondergetekende bijna van onze stoel vielen van het lachen. Over de avond dat het Amsterdams Dichterscircus er zou optreden, maar dat had autopech. Toen hebben C. Buddingh’, Han van Gorkom en ik maar even de honneurs waargenomen. Over de Mathildekring, ons schrijverstheater, dat de in Dordt geboren dichter Jacques Perk bezong en over de zomeravonden dat we genoten van het Belcantofestival, vanachter de geopende ramen van bevriend Hofbewoner Jos Deuss. En over veel meer. Ik zou met mijn herinneringen wel een museum kunnen inrichten.

Kees Klok

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot

 

 

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

 

 

Geef een reactie