Kees op dansles

Ik was bijna veertien, zat in de tweede van Mulo-Groenedijk en werd op een dag naar dansles gestuurd. Ik was een onzekere en vooral verlegen puber, die een beetje bang was van meisjes. Wonderbaarlijke wezens met een mysterieuze aantrekkingskracht, waartegen ik weinig durfde te zeggen, want ik was er nog niet uit wat precies dat aantrekkelijke was. Dat kwam niet veel later, misschien ook wel door de dansles, al was die vooral in het begin een bezoeking.

Je moest als jongen een meisje vragen. Ik was, ik zei het al, verlegen en niet de allervlotste. Ik kwam nogal eens te dansen met een meisje dat niet bij mij paste, bijvoorbeeld eentje van anderhalve kop groter. Het waren ook niet de populairste meisjes die het laatst werden gevraagd en dat stoorde soms de harmonie. Ik had nogal eens een chagrijnig typje in mijn armen. Misschien kwam dat ook wel omdat ik niet de elegantste manier van bewegen had. Een gymleraar zei eens: ‘Je bent geweldig in paal- en touwklimmen, maar je loopt rond als een dronken wasbeer.’

Foto: Beeldbank Regionaal Archief

Kortom, in het begin fietste ik met lood in mijn banden naar de Groenmarkt, waar de dansschool was gevestigd. Nu zit daar café Scheffer. Ik deed thuis weleens mijn beklag, maar mijn moeder was onverbiddelijk. Dansles hoorde bij je opvoeding, vond ze. Later kon ik dat wel begrijpen. Zelf was ze in haar jonge jaren danslerares, ze hield nog steeds veel van dansen, maar die kunst beheerste mijn vader voor geen meter. Hij keek, als er op familiefeesten werd gedanst, liever toe met een sigaretje en een borreltje.

Toch heb ik nog wel een prettige herinnering aan die tijd. Ik leerde uiteindelijk een aardig meisje kennen, dat zich ook nogal opgelaten voelde. Na de les mocht ik haar thuisbrengen. Dat was spannend, al gebeurde er bij dat wegbrengen niets wat het daglicht niet kon verdragen.

Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest

Geef een reactie