De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk

Even voor ik acht werd verhuisden we van de Vrieseweg naar de Cornelis de Wittstraat, waar we gingen wonen in de kosterswoning achter de Remonstrantse kerk. Dat mooie gebouw waarvoor de laatste tijd van die nare mensen rondhangen, die nog te beroerd zijn om hun bierblikjes, die ze daar illegaal leegdrinken, in een afvalbak te gooien. Ik vond het een geweldig avontuur. We ruilden ons bescheiden bovenhuisje om voor wat zo ongeveer een paleis leek. Ik kreeg er zelfs een eigen kamer, met een raam dat uitkeek op de prachtige villa’s aan de Johan de Wittstraat. Parels van laat negentiende eeuwse bouwkunst die al spoedig werden gesloopt en vervangen door barbaarse architectuur zonder enig gevoel voor stijl.

De schade die het gemeentebestuur het stadsbeeld van Dordrecht in de jaren zestig heeft berokkend met het zogenaamde saneringsplan, is met geen pen te beschrijven. De verantwoordelijken, voor zover nog in leven, zouden wat mij betreft ook nu nog moeten worden opgepakt en veroordeeld wegens vandalisme. Gelukkig kreeg de stad in de persoon van mr. Jaap van der Lee een verstandige burgemeester, die de gemeenteraad tot een ander beleid wist te bewegen. Vanaf die tijd lag de nadruk op restaureren van wat er aan moois in Dordt nog restte.

Terwijl de stad werd verminkt, had ik een gelukkige jeugd achter de kerk. We rolschaatsten tussen de kerkbanken, speelden er cowboy en indiaantje en wat later, toen ik een jaar of zestien was, repeteerden we er met onze band, omdat de kerk een geweldige akoestiek heeft. Dat hij ook een bijzonder mooi jugendstil-interieur heeft en prachtige, gebrandschilderde ramen, beseften we toen nog niet. Nu zie ik het bijzondere daarvan wel in. Hoewel ik niet gelovig ben, kom ik nog regelmatig in de kerk. Mijn zusje is mijn moeder opgevolgd als kosteres. Zodoende.

Tekst & foto’s: Kees Klok

 

 

 

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips

 

Geef een reactie