Oranjepark

Als ik door het Oranjepark loop, moet ik nog weleens denken aan de eerste keer dat ik met de politie in aanraking kwam. Ik was een jaar of vier en voor een kleuter nogal ondernemend. Ik kende bijvoorbeeld al de weg naar mijn tante in Krispijn. Wij woonden op de Vrieseweg, maar ik vond het spannend om alleen naar Krispijn te wandelen, door de tunnel, waar het zo lekker denderde als er een trein overheen ging. Er reden veel minder auto’s dan nu, dus oversteken was niet zo’n probleem en als ik een brede straat over moest, zoals de Singel, was er altijd wel een aardige mevrouw die me even hielp. 

Ik hield ervan op pad te gaan en kennelijk was ik op die bewuste dag in de richting van de Vogelbuurt gezworven. Die waren ze net begonnen te bouwen, wat natuurlijk helemaal spannend was voor een jochie van vier, maar op een gegeven ogenblik besefte ik dat ik totaal geen idee meer had waar ik was en dus ook niet hoe ik weer thuis moest komen. Wat doe je dan als kleuter? Dan ga je snikkend op een stoepje zitten. Dat zag een mevrouw (iedereen boven de vijftien is voor een ventje van vier een mevrouw), die mij aan de hand nam en zei dat het allemaal wel goed kwam. 

Foto komt uit de beeldbank van het Regionaal Archief Dordrecht

De mevrouw bracht me naar de politiepost die toen in het Oranjepark stond, ik geloof zo ongeveer waar nu het hondenuitlaatveld is. Daar zaten twee heel grote, maar vriendelijke agenten. Eentje vroeg waar ik woonde de andere kwam met limonade aan. Toen ik eenmaal wist te stamelen dat ik boven de poort naar de Blekershof woonde, werd mijn moeder gehaald (die dacht dat ik braaf aan het spelen was in de hof) en was het leed geleden. Ik heb daarna nog lang gedacht dat politieagenten alleen maar limonade dronken.

Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank
School Vest
Kees op dansles
De Buiten Walevest
Het Leprooshuis
Het Vrieseplein
Een herinnering aan de polder
De Prinses Ireneschool
De Blindeliedengasthuissteeg
Americain
De Pottenkade
Het Groothoofd
De Dordtse havens
Park Merwestein
De Berckepoort
Het Dolhuis


Geef een reactie