School Vest

Toen School Vest nog op de Vest stond en School Brands heette, waren er twee scholen naast elkaar. Brands en een gemeente- of openbare school. In 1957 moest ik naar School Brands. Een particuliere opleidingsschool, genoemd naar het hoofd der school (directeur), de heer Brands. Een school waar voornamelijk kinderen van beter gesitueerde ouders zaten, die verondersteld werden bovengemiddeld intelligent te zijn. Mijn ouders waren niet welgesteld. Ik mocht met sommige klasgenootjes niet spelen omdat mijn vader ‘maar’ een ambtenaar was en mijn moeder een dochter van de melkboer. Dat ik bovengemiddeld intelligent was, liet ik niet blijken, want ik had het er slecht naar mijn zin.

Al de eerste dag veroorzaakte ik consternatie. ‘s Morgens had mijn moeder mij gebracht. ‘s Middags vond ik dat ik wel alleen naar school kon. Ik verkeerde als kind vaak in dromenland. Gedachteloos stapte ik de schooldeur binnen. Ineens bevond ik mij in een klas met vreemde kinderen en een andere juf. Ik herkende alleen Kareltje Tielemans, een naar buurtschoffie. Al snel begreep de vreemde juf waar ik moest zijn. Zij leverde mij daar netjes af, maar ondertussen was de conciërge al naar ons huis gelopen om te vragen waar Keesje bleef. Mijn moeder, ongerust, ging tevergeefs op zoektocht. Toen ze terugkwam, lag er een briefje dat Keesje gevonden was.

Ik nam de school niet al te serieus. Lezen en schrijven had ik tenslotte al op de kleuterschool geleerd. Ik stond vaak op de gang. Dan zag je de muur aan de overkant. ‘Museum’ stond er met grote letters op. Aan het eind van de tweede klas maakte ik het te bont. Ik moest van school. Dat verhaal staat in mijn boek Op koers.

Jaren later kwam ik op School Vest als kwekeling. Toen was het een heel andere, veel leukere school geworden. Dat zal door die naamsverandering zijn gekomen.

Tekst & foto’s: Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit
Voorstraat 54
Het Teekengenootschap Pictura
Bobby Kinghe
De Spaarbank

Geef een reactie