Een vers aan de Van Slingelandthof

Tegenwoordig is de schilderachtige Van Slingelandthof, de oudste hof van Dordrecht, een plek waar ik voornamelijk langsloop. Al jaren geleden is de laatste bekende die er woonde verhuisd. Wel heb ik er herinneringen liggen. Bijvoorbeeld aan een steenkoude winternacht. Ik ging toen met een jongedame die een van de huisjes, hokjes meer, in de hof bewoonde. Na een feestje bleef ik er slapen. We hadden wat gedronken en dat moest er op een gegeven ogenblik uit. De hokjes hadden toen geen eigen toiletten, ik heb het over 1976. Daar ging ik dan met blote voeten in haar te krappe pantoffels en een flinterdunne kamerjas aan. Trap af, deur door, hof over naar een ijskoud toilet. Het verbaasde mij niets dat dat vriendinnetje met grote regelmaat werd geplaagd door blaasontsteking. Het hofje werd ooit gebouwd als onderkomen voor alleenstaande, arme vrouwen. Welnu, in 1976 was het nog steeds armoe troef.

Tegenover dat vriendinnetje woonde een meisje, dat niet alleen aardig gitaar speelde, maar ook gedichten schreef. De stichting Bobby Kinghe had in die tijd een dichtersworkshop. Daarin kwamen we bijeen om elkaars werk te bespreken. Zij kwam daar ook. Op een dag besloot Bobby Kinghe een Dordtse literaire prijs in te stellen. Die bestond uit een beeldje, dat een ex-vriendinnetje van me had gekleid, en hopelijk veel publiciteit. De gitaarspelende dichteres werd de gelukkige. Alleen zat de publiciteit niet mee en hebben we van haar als dichteres, na het opheffen van de workshop, niets meer vernomen. Ik denk nog weleens aan de feestjes bij haar thuis, waar het met een stuk of vijf aanwezigen al stampvol was.

Dordrecht heeft geen stadsdichter meer. Dat is ook armoe troef.  Misschien dat het gemeentebestuur nog eens terugkeert van haar schreden en de poëzie weer in het hart sluit. Dan zou ik zo’n stadsdichter vragen om eens een vers aan de Van Slingelandthof te wijden.

Kees Klok

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!

 

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

Geef een reactie