Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein

Bij het Blauwpoortsplein denk ik altijd aan het voorjaar van 1979. Toen huurde ik er een appartementje voor mijn toenmalige vriendin. Zij was toen nog geen éénentwintig. Tot 1985 werd je pas op je éénentwintigste meerderjarig. Voor 1970 moesten je ouders zelfs tot je dertigste toestemming geven als je wilde trouwen. In Schotland kon dat al op je zestiende zonder handtekening van pa en ma. Ik ken verschillende Dordtse tieners die in die jaren de Noordzee over vluchtten om te trouwen in Gretna Green, een dorp net over de Schots-Engelse grens. Eenmaal getrouwd was je meteen meerderjarig.

Omdat mijn toenmalige vriendin uit een gezin met problemen kwam, had ze een voogd van de Kinderbescherming. Een kordate mevrouw. Dat wij verkering hadden, vond ze prima, maar voor samenwonen, besloot ze in al haar wijsheid, was het veel te vroeg. Daarom dat appartementje. Ik had al een baan, zij zat nog in het laatste jaar van de havo. We richtten het in met meubels van een vrijgezelle oudoom, die kort daarvoor was overleden. Het was retro avant la lettre, wat niet gaf, want ze trok natuurlijk toch gewoon bij mij in.

Soms deden we een nachtje Blauwpoortsplein. Dan genoot ik van het uitzicht op de haven en de Grote Kerk. Voor de rest woonden we in mijn appartement op de Waag. Aan de voorkant keken we uit op de troosteloosheid van de Grote Markt, verreweg het lelijkste plein van Dordt. Aan de achterkant, waar we in en uitgingen, keken we neer op het bureau van mevrouw de voogd. De Kinderbescherming, Jeugdzorg vandaag de dag, hield toen kantoor in de Wijnstraat. We zijn er nooit achter gekomen of ze wist van ons bedrog en het gedoogde, of dat haar bewering: “Ik weet veel meer van jullie dan je denkt,” slechts beroepsmatige bluf was.

Kees Klok

Kees Klok

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?

Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht, wat hij leuk vindt vaak met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Geef een reactie