Voorstraat 54

Voorstraat 54, op de hoek van de Nieuwkerkstraat, is bij veel oudere Dordtenaren nog bekend van bakkerij de Beerenkamp. In mijn studententijd woonden er goede vrienden. Het was een ruim huis, met een bijzondere toiletpot van Delfts blauw, een indrukwekkende bar in de woonkamer en een voornaam bordes. Het was ook Huize de Zoete Inval. De feesten van mijn vrienden waren legendarisch. Ik herinner mij een late, warme zomeravond. De ramen stonden wijd open, de drank vloeide rijkelijk en in die tijd werd nog niet moeilijk gedaan over binnen roken, zodat er ondanks die geopende ramen een kruidige nevel hing. Er werd gebeld. Een boze buurman, vreesden wij, maar het bleken twee Duitse toeristen, op zoek naar een afzakker, die dachten dat ze een kroeg hadden gevonden die nog open was. Ze werden van harte welkom geheten en ruim voorzien van afzakkers.

Ooit dachten we er een speelfilm op te nemen. Gerrit de Wolf, bedenker van de naam Bobby Kinghe, won een prijs in de Staatsloterij. Hij kocht een filmuitrusting, want hij wilde wel eens iets anders dan het verzekeringskantoor. Mijn studiegenoot, Peter Bonte, en ik zouden hem helpen. Ik maakte van een verhaal van Jules Deelder een scenario, Peter verdiepte zich in de techniek van licht en geluid. Een nichtje van me zou de hoofdrol spelen. Op een zonnige dag maakten we opnamen op het bordes. Daarna hadden we weken regen. Toen het weer zonnig genoeg was voor de laatste buitenopname, bleek het nichtje naar de kapper te zijn geweest en ineens zo’n toen gangbaar feministisch stekelkapsel te hebben. Dat was het einde van de filmambitie.

Mijn vrienden konden elders op de Voorstraat een nog groter huis kopen. Daar gingen de feestjes nog een tijdje door. Bij nummer 54 ben ik nooit meer binnen geweest, ook al staat de deur, als ik langsloop, vaak uitnodigend open.

 

Tekst & foto: Kees Klok

Kees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht en zijn liefde voor de stad en de historische binnenstad, met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok

Historische Binnenstad Dordrecht
Mevrouw P.  van de Lenghenhof
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?
Tandarts Dr. J. H. Struivig de Groot
Het Hof: Een museum met herinneringen
De groene mug!
Een vers aan de Van Slingelandthof
De Spuihaven
Hotel Ponsen Dordrecht
De villa van Lips
De kosterswoning achter de Remonstrantse kerk
Het hoekpand Nieuwbrug/Wijnstraat en de goudsmit

Geef een reactie