Kuipershaven 16!

Er was een tijd dat de pakhuizen aan de Kuipershaven echte pakhuizen waren. Nog niet zo gek lang geleden. Toen ik tien was, moest ik van mijn ouders iets in clubverband gaan doen. Dat werd judo. Ik ben niet zo’n clubmens, maar judo vond ik echt een verschrikking. In een soort pyjama aan elkaar sjorren zonder dat je iemand een hengst mocht geven. Al snel blonk ik uit in vindingrijke smoezen om niet te hoeven gaan.

Kees Klok

Daarna moest ik naar de padvinderij. Tegenwoordig moet je scouting zeggen, maar dat is verwerpelijke nieuwlichterij. Ik werd ‘welp,’ onder leiding van een ‘akela.’ Het heeft even geduurd voor ik doorhad dat dat iets te maken had met een boek van Rudyard Kipling, een groot voorstander van het Britse imperialisme. De beweging zelf werd opgericht door Robert Baden-Powell, ‘de held van Mafeking.’ Hij verdedigde die stad met succes tegen de Boeren (1899-1900). Toen viel het mij niet op, maar eigenlijk is het merkwaardig dat mijn club Christiaan de Wet-groep heette, naar een van de leiders van die Boeren. Het aardigst vond ik het uniform, waardoor de beweging, ondanks allerlei breed uitgemeten idealen, toch vooral het karakter had van soldaatje spelen.

 

FullSizeRender[5]

Het clubhuis stond aan de Kuipershaven, nummer zestien. Nu een riante woning, toen een tochtig krot, met, voor zover ik het mij herinner, een enge, stijle trap naar de eerste verdieping. Daar hokten wij. Veel herinner ik mij er verder niet van. Wel dat het altijd koud was. Een verdieping hoger zaten de echte verkenners. Daar durfden we niet te komen. Toen ik oud genoeg was voor de verkenners, ben ik afgezwaaid, maar ik word nog voortdurend aan die tijd herinnerd, omdat ik tegenwoordig in de Christiaan de Wetstraat woon.

Kees Klok

Foto Kuipershaven: Kees Klok
Foto Kees Klok als welp: Arie Bekker

 

 

Kees KlokKees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht, wat hij leuk vindt vaak met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

 

Geef een reactie