Mevrouw P. van de Lenghenhof

De Lenghenhof doet mij denken aan mevrouw P. Een maal per jaar moest mijn vader langs mevrouw P. om de contributie voor de kerk op te halen, de kerkelijke belasting. Ik was een ventje en ging soms mee, want menig kerklid had wel een snoepje voor mij over. Zo niet mevrouw P. Bovenkomen mochten we niet. Een verdieping hoger hield ze een tirade die erop neerkwam dat kerkelijke belasting een schande was en vooral omdat die geïnd werd bij behoeftige, bejaarde dames. Wat dacht hij wel? En dan nog dat kind meenemen om te bedelen! Nadat ze was uitgetierd dwarrelde er toch een envelop met inhoud de trap af.

Het beeld van mevrouw P. bepaalde decennia lang mijn idee van de bewoonsters van een van Dordrechts karakteristieke hofjes. Liefst meed ik de Lenghenhof. Pas toen enkele Griekse familieleden Dordrecht bezochten, nog niet zo gek lang geleden, waagde ik de doorsteek van het Bagijnhof naar de Vriesestraat. Dan zie je dat het niet een hof is, maar een complex van vier hofjes. Officieel heet hij Regenten- of Lenghenhof. Tegenwoordig wonen er uitsluitend dames, hoewel hij oorspronkelijk gebouwd is voor armlastige gezinnen. Of je nog steeds arm moet zijn om er te mogen wonen, weet ik eigenlijk niet.

Enkele merkwaardigheden kleven de Lenghenhof nog wel aan. De bestuurders van de stichting die gaat over de hof worden nog steeds regenten genoemd. Zij zwaaien de scepter vanuit de regentenkamer, die op bepaalde dagen ter bezichtiging geopend is voor het publiek. Dat er uitsluitend alleenstaande vrouwen mogen wonen is misschien ook niet helemaal van deze tijd. En ik vraag mij af waarom deze, zoals een van de bewoonsters mij vertelde, geen huisdieren mogen houden. Is dat omdat de regenten een hekel aan huisdieren hebben, of woont er misschien nog zo’n zuurpruim als mevrouw P.?

Kees Klok

Lees ook de eerdere blogs van Kees Klok
Voorjaar 1979: het Blauwpoortsplein
Kuipershaven 16!
‘De heks’ in de Vriesepoortshof
‘Visser’s. Poffertjes-Wafelen-Lunchroom’
De dame die ik nooit heb ontmoet!
20 jaar geleden?

Kees KlokKees Klok, onze geschiedenisdocent, deelt regelmatig zijn verhalen op City blog Dordrecht. Over alles wat hij meemaakt in Dordrecht, wat hij leuk vindt vaak met een terugblik naar vroeger, maar zeker ook over nu en uiteraard krijgen we zo nu en dan nog gewoon geschiedenisles. Eerder stelden we hem al aan je voor.

Geef een reactie