Toerist in eigen stad

We zien tegenwoordig steeds meer toeristen in de stad lopen die omhoog kijken naar de mooie panden en op kaarten lezen waar ze zijn en waar ze naar toe willen. Ook wij, Ays & San, zijn een ochtend toerist in eigen stad geweest. We gingen op pad met een groep gezellige toeristen en deden een stadswandeling van VVV Dordrecht. Een goede manier om Dordrecht op een andere manier te leren kennen! We nemen je mee op pad.

We kennen uiteraard de weg in Dordrecht, maar het was erg leuk om de verhalen achter de verschillende panden en straatjes te horen. Onze stadswandeling begon bij het Groothoofd. Hiervan weten we dat dit het drukste bevaren punt van Europa is en ook dat Dordrecht de oudste stad van Holland is, door onze belangrijke rol in de handel kregen we snel stadsrechten. Maar dat Dordrecht niet veel verder groeide door de eigenwijsheid destijds, omdat Dordrecht niet met andere steden wilde samenwerken was ons niet bekend. Onze gids vertelt enthousiast verder, allerlei weetjes over vroeger, het ontstaan van de stad en overige ontwikkelingen. Even wanen we ons in de wereld van toen. Tijdens de wandeling wordt onze medewandelaars ook uitgelegd dat we in Dordrecht geen groot Marktplein kennen, zoals in velen andere steden. Allemaal leuke feitjes waar je als Dordtenaar niet dagelijks bij stilstaat.

Vrolijk gaan we verder… Dat het water hoog kan komen te staan weten uiteraard, maar dat de Nieuwbrug eerst een mastgat had omdat er toen nog schepen door de Wijnhaven en Voorstraathaven voeren was ons ook niet bekend. Ook het pand dat nog steeds intact is sinds 1495 hebben we gezien. Te vinden naast de kerk op de Wijnstraat waar eerst Bibelot in zat.

IMG_7122

Ook kennen we in Dordrecht veel straten met verschillende productnamen. Ieder product had vroeger zijn eigen straat. Wijnstraat, Visstraat, Turfsteiger en ga zo maar door. We zagen ook de verschillende namen van aardappels die aan een huis gegeven zijn op, jawel, de Aardappelmarkt! We verklappen niet alles want het is erg leuk om zelf achter deze nieuwtjes te komen. En dat kan, door deel te nemen aan een stadswandeling!

 

Doen!
Het leuke is dat je tot en met 30 september elke woensdagochtend om 11:00 uur kan aansluiten bij een wandeling met VVV gidsen door historisch Dordrecht. De gids neemt je in 1,5 uur mee door het heden en verleden van Dordrecht en vertelt je de mooiste verhalen over de monumenten en bezienswaardigheden van Dordrecht. Zo’n wandeling start bij het VVV | intree Dordrecht en je kunt nu wekelijks aansluiten voor 5 euro. Superleuk als je altijd al een stadswandeling heb willen doen!

Kijk voor meer info op de website van VVV Dordrecht.

– Ays & San –

Geef een reactie